Valg av mikroskop og stereolupe

Vi får mange spørsmål av kunder som skal kjøpe mikroskop og/eller stereoluper. Vi har her samlet informasjon, samt noen råd om hva du bør tenke gjennom før dere investerer i dette utstyret. Fybikon har solgt mikroskoper i over 40 år, noe som har gitt oss kunnskap som har gått i arv i generasjoner, særlig med tanke på at vi tilbyr service av mikroskop. Det betyr at vi har tatt fra hverandre og satt sammen igjen mange hundre mikroskop, og kjenner fordeler og ulemper med ulike type modeller.

  • For det første er det greit å avklare forskjellen på mikroskop og stereolupe. Stereoluper benyttes til å studere små dyr eller plantedeler som er synlige med det blotte øyne, men hvor vi ønsker å studere flere detaljer. Et godt eksempel er å se på fasettøyne til insekter. De fleste stereoluper forstørrer fast på 20 og 40 ganger, mens zoom-stereolupene våre har en trinnløs førstørrelse fra 7-45 ganger. Ved å studere objekter i en stereolupe vil man også beholde dybdesynet og dermed kunne studere objektet i tre dimensjoner (dette går ikke med et mikroskop). Mikroskoper benyttes til å studere objekter som er for små til å studeres med det blotte øye eller i en stereolupe. Mikroskopene forstørrer fra 40 ganger og oppover, de fleste til 400 eller 1000 ganger. Dersom det skal studeres plankton, celler og bakterier må du ha et mikroskop. Og for å få et godt bilde av våre ulike ferdige mikropreparater krevers det også et mikroskop.
  • Monokulær, binokulær og trinokulær tubus – hva betyr det?    Hode eller tubus på et mikroskop har okular man ser med. Et monokulært mikroskop har kun et okular man kan se med og dermed benytter man kun ett øye. Det er enklere å stille inn et monokulært mikroskop, og vi anbefaler derfor dette til grunnskoler og Vg1. Det er kun mikroskop som kan være monokulære. Et binokulært mikroskop/stereolupe har to okular og man bruker begge øynene til å se. Det er mer behagelig å se med, men for mikroskop, vanskeligere å stille inn. Derfor anbefales binokulære mikroskop til programfag i Biologi. Et trinokulært mikroskop eller stereolupe benyttes gjerne som et demonstrasjonsverktøy, og man kan koble til et eksternt mikroskopkamera i toppen.
  • Belysningen er en viktig del av et mikroskop/stereolupe. De fleste kommer i dag med meget god halogen- eller LED-belysning. Så er det forskjeller i om lyset kan reguleres, og om det har mulighet for oppladbar belysning, slik at man kan benytte mikroskopet uten ledning. Dette kan være en fordel i noen klasserom.
  • Pris og kvalitet henger sammen. Et dyrere mikroskop vil ha bedre optikk i okular og objektiv, noe som gir et skarpere bilde. I tillegg er det brukt mer tid på innstillinger hos fabrikkene på å stille inn linsene riktig, noe som gir en bedre synsopplevelse. I tillegg kan design og merkevare navn ha mye å si for pris.
  • Vi har fulgt med i utviklingen, og sett hvordan prisen på mikroskop/stereoluper har blitt kraftig redusert de siste tiårene ettersom Kina har overtatt mer og mer av produksjonen. Tidligere reiste vi land og strand rundt for å ta service på skolens mikroskoper, mens dette i dag er blitt mindre aktuelt, da prisene er falt. Men dersom det er ønske, tar vi fortsatt imot og tar service og reparasjoner. Vi i Fybikon er opptatt av miljø, og at ting rundt oss skal være så lenge som mulig. I tillegg er det viktig at dere på skolen gjerne årlig, eller etter behov vasker objektiv og okular. Mer informasjon om de ulike modellene finner du på knyttet til hvert produkt på nettbutikken. Og dersom det er mer du lurer på ønsker vi gjerne at du ringer oss😊